24 August 2011

speed trap raya aidilfitri 2011

sharing is caring...


just nak share dengan kawan2....ini dia ambil dari FB kawan saya...thanks to her... so buat yang nak balik beraya sila beware  and alert kat kawasan2 ni...semoga raya kali ini lebih bermakna dengan ketidak hadiran saman.....


pandu cermat jiwa selamat...bawak kerete hati2 ye....


KAWASAN SPEED TRAP. 


Plus Arah Utara (Dari KL):
1- Km 197.1, Km 198.8 & Km 204.3 selepas exit Kemunting
2- Km 208 & Km 214.8 sebelum exit Kemunting
3- Km 271 berdekataan exit Ipoh Selatan
4- Km 274.4 berdekatan exit Ipoh Utara
5- Km 286.9 berdekatan exit Simpang Pulai
6- Km 296 berdekatan exit Gopeng
7- Km 352.6 selepas exit Sungkai
8- Km 373 berdekatan exit Slim River
9- Km 241.9 berdekatan exit Kuala Kangsar
10- Km 308.6 selepas exit Gopeng
11- Km 252 masa turun bukit selepas terowong Menora
12- Km tak pasti tapi betul2 di R&R Gurun
13- 2 km after tol Juru (90km/j)
14- 5 kamera di atas jambatan pulau pinang (so slow je la kat situ)

Plus Arah Selatan:
1- Km 289 sebelum exit Nilai Selatan
2- Ada 3 kamera antara Km 255 - Km 249 (Persimpangan Seremban - Senawang)
3- Km 253 selepas exit Senawang
4- Km 213.9 selepas exit Alor Gajah
5- Betul2 di exit Jasin
6- Km tak pasti tapi selepas hentian sebelah Tangkak
7- Km juga tak pasti tapi jambatan pertama selepas exit Yong Peng utara
8- Km 97.3 selepas exit Air Hitam
9- Betul2 di exit Sedenak

Plus Tengah:
1- Km 456 selepas exit Sungai Buluh
2- Betul2 di exit Bukit Lanjan
3- Betul2 dibawah Restoran Jejantas Sg Buloh
4- Km 302.8 berdekatan exit Kajang
5- Km 296.5 & Km 297 berdekatan exit Bangi

NKVE
1- 300 meter sebelum tol Jalan Duta (60 km/j)
2- Selepas cabang jalan ke tol Jalan Duta (80km/j)
3- Betul2 di exit Damansara
4- Km 11.2 berdekatan rel keretapi
5- Betul2 di exit Shah Alam

Jaga-jaga

KESAS
1- Km 44.8 berdekatan exit LDP
2- Berhadapan Endah Parade
3- Betul2 di exit Hicom
ELITE (Dari arah KLIA)
1- Km 4.8 selepas exit Batu 3
2- Km 2 - Km 4 atas jambatan berdekatan Makro
3- Betul2 kat bawah restoran jejantas USJ
4- Km 10 sebelum exit USJ

JALAN PERSEKUTUAN
1- Bersebelahan Hotel Mint
2- Berdekatan Esso kat exit Salak Selatan
3- Berhadapan dengan Istana Negara
4- Berhadapan dengan Muzium Negara
5- Kawasan turun bukit selepas pekan Raub (Menghala Kuala Lipis)
6- 2 km sebelum pekan Maran (Arah Kuantan)
7- Area Paya Bungor (Arah Kuantan)
8- Selepas exit ke Bentong (Menghala ke LPT)
9- Jalan Gambang - Kuantan (Turun bukit selepas Matrikulasi Pahang)
10- Berhadapan dengan Mini Malaysia Melaka (70km/j)
11- Berhadapan dengan Zoo Melaka (70 km/j)
12- Bawah jambatan dari Banting ke KLIA (80 km/j)
13- Berhadapan dengan Kolej Inti, Nilai
14- Persimpangan Sg Manggis menghala ke Klang (60 km/j)
15- Berhadapan Tesco Klang (70 km/j)
16- Jambatan berdekatan rumah MB Selangor kat Pasir Panjang (70km/j)
17- 2 km selepas sempadan Perak-Selangor di Jalan Sabak Bernam (berdekatan kilang kelapa sawit)
18- Laluan bertingkat antara USM ke Bayan Lepas
19- Jelutong expressway berdekatan Tesco Pulau Pinang
20- MRR2 antara simpang Taman Melati & Wangsa Maju
21- MRR2 berhadapan Mikro Cheras
22- MRR2 ke damansara,antara batu cave ke Bandar baru selayang

22 August 2011

Mood Aku..

Pagi Isnin..

(Intonasi lagu dari..? aku lupa)Pagi yang gelap...kini lagi gelap . sebab ari ujan kat luaq...arini aku sangat kebosanan...datang opis pon tak buat apa...coz mood MALAS yang sangat menebal... akawan2 tau tak skarang ni ada sale kat SOGO..(bila citer sale terbeliak mata aku).. bak kata kawan aku si raja..kat SOGO ada sale gila2(tapi aku tak tau laa gila mcm na)..hihihi...so aku ingt macm nak ajak jer Mr A g ngan aku arini cari barang hantaran  kawin...hihihi...alang2 dah salekan..tapi klu p time laa mmg sakit laa..coz jem...(roti ..xda )

Nasi Ayam...

Sebenarnya aku ni kempunan nak makan Nasi Ayam kat kedai Firdaus (kedai kawan Mr A) kata nya sedap (bab makan laju je aku)..so tadi aku dapat message dari Mr A katanya dia belikan aku nasi Ayam....oh...thanks my love belikan nasi ayam tu....ilang kempunanku...hari ini Mr A cuti..so dia jadi Driver aku..wakakak...aku suka...nnt aku ltak gambor nasi ayam tue (yg khabarnya yummy2) kecoq ayaq lioq aku...huhuh..perut plak berdendang lagu samba nie...huhuh...Mr A lambat nya delivery nasi Ayam tue...huhuhu....

tESCO...

Aku nak beli barang umah untuk bln nie..kasi jimat mkn umah...n nak bawak bekal pas nie...tapi aku lom decide nak beli apa...boleh dak?nnt aku update apa aku beli....


Al-Fatihah....

Takziah
video
Biar pon peristiwa ini berlaku hampir beberapa bulan namun rasa nya seperti baru sahaja terjadi....Buat Mr aku ku ucapkan takziah di atas pemergian ayahanda tersayang ke rahmatullah pada 26 Mei 2011 jam 11 pagi waktu Malaysia...macam tak percaya jer pemergian "pak" (Nama panggilan). Masih tergiang-giang tutur bicara arwah bersama aku ketika kunjungan aku ke rumah Mr A di Bukit kayu hitam.... sambil baca entry aku meh kita degaq lagu dalam video kat atas tu nooo....

Kisahnya..


Pagi 26 Mei 2011 aku dan Mr A g PTPTN kat KL sentral settlekan bayaran PTPTN aku. then kiterorg terus ke MITRANS@UiTM Shah Alam. Sampai jaa kat MITRANS@UiTM aku terus punch and kuar balik untuk ambik HONDA (BX kete tp Motor...hihihi Ex5) aku kat umah sewa aku kat kondominium kristal.Kira-kira jam 11pagi ++  Mr A dapat panggilan dari kawan dia di kampung yg cakap "pak" kemalangan tapi keadaan dia tak tau lagi macam mana.

my Honda Ex5 dream....

Then Mr A pon anta aku balik umah kat umah sewa aku. memandangkan aku dalam keadaan kebuluran..so aku pon melantak dlu bila sampai umah. elok jer aku habis makan tetiba  aku dengar ada orang bagi salam...so aku pon g laa buka pintu tgk sapa bg salam..qhuper2 nya Mr A ada depan umah...bila aku buka jaa jer grill pintu terus Mr A bg tau dengan nada sebak yang Pak dah tak da....inalillahiwainailaihirajiun.....itu jaa yang mampu aku cakap...dia cakap dia try call aku tapi aku tak pick up...huhu...mmg laa aku tak pick up sbb aku tinggal Hp kat opis...dengan keadaan tergesa-gesa aku terus pack barang ikut Mr A balik kampung...


 Ini laa HP yang aku tertinggal kat opis...hadiah dari Mr A....
Before balik aku singgah opis jap anta borang emergency leave n ambik hp. kengkawan opis aku yg mana knl Mr A juga turut bersedih. Thanks u Oullss... Otw nak g ambik Barang Mr A aku pon mula laa call mak, adik n supervisa aku bagi tau apa jadi. After zohor gerak balik bukit kayu hitam. mujur Mr a tak ngantuk masa memandu...slalunya dia ngantuk klu memandu....Lebih kurang kui 6 kiterorg sampai bukit kayu hitam...jenazah tak sempat kiterorg tgk...tapi mak n ayah aku dah ada kat sana..cuma mampu sedekahkan al-fatihah jer dari jauh. suasana diruang umah mmg sayu skali. malam tu after knduri aku pon balik kepala batas dengan my parent.

Berikut adalah gambo2 keadaan motor dan kereta selepas kemalangan. kemalangan ini berlaku bila pak nak lintas jalan dengan menaiki motor dan tetiba dia dilanggar oleh sebuah kereta BMW. Pemandu kereta tersebut merupakan anak kepada bekas menteri besar kedah dan juga merupakan bekas suami kak engku (DJ Sinar). bukti masih samar2 sebab si pemandu pas buat report n terus blah. Namun hingga kini tiada pon dari pihak pemandu yg datang melawat. walallahhualam...


 Pandangan moto dari jauh....
 rim bengkok....
remuk....


ini laa...qhupe kete BMW tue

 Pandangan kereta dari belakang...
Pandangan cc kereta
P/S: mari kita sama-sama doakan al-fatihah buat arwah......Al-Fatihah


02 May 2011

1 Mei....

Fobia 


Aku suka 1 mei pasal arini ari ulang tahun ketiga kami couple...tapi arini Mr A mara aku....bila pikir balik Mr A takkan mara klu aku tak wat salah...emmm guess wat kawan2...sebenarnya dia marah pasal aku tak nak bawak kete tapi ada lesen jer...aku sebenanrnya bx tak nak bawak kte tapi aku fobia. aku penah langgar dinning petronas.aku sangat takut semenjak itu...tiap kali aku pgg stereng kete aku akan terbayang2 keadaan masa excident...Ya Allah aku nak jadi berani. Aku nak bawak kete tapi fobia tu makin kuat melanda...menangis aku tiap kali aku pikir perkara ni. Lagipula mak aku pesan "Along ang jangan pandai2 bawak kte owg..jadi apa2 ang ada duit nak bayar?"..huhuhu...apa ptt aku buat aku ker yg bersalah xnak bawak kete..huhu..tgk laa qhupe kte yg qhemuk aku buat..sowi Mr A...buah hatimu telah ku remukkan... korang nak tau sbnrnya hari yg aku accdnt ni...aku nak balik kampng...emmm sbnrnya Mr A parking kete kat tengah tangki minya...so aku takut meletop then aku pon ubah laa kete masuk parking (niat murni) tp dok ejak2...tah macam na aku ingt aku main break n class(aku tak tau eja class@clash) rupanya aku main class n minyak apa lagi aku langgor laa bucu dinding concrete pertonsa...so..remuk...1st ayat yg kuar dari mulut aku ialah...bpe ringgit yer nak kn bayar klu nak repair? ..aku tanya mamat yg tgk kat ctu...Mr A mmg mara aku...tapi tak da laa depan org ...dia ters bawak aku g balai Polis PJ..msa ni baru nak start fobia...masa tunggu turn buat report...MR A mintak maaf kat aku pasal marah aku...Mr A ni ada 1 sikap yg aku suka...if dia marah dia mesti akan pujuk 30minit pastu n mintak maaf....dia cakap tak da rezeki nak buat macam na...(hatiku berbunga)...yg pasti aku di saman RM300...melayang duit aku...ooo lupa plak tarikh aku accdnt lh refer gambo...after semua settle Mr A anta aku kat terminal bus Sek 17, shah alam....aku pon balik kampong...balikk kampong aku bg tau mak aku....that y dia ckp macam kat atas tu...hihihihi...


Amcorp Mall Flea Market

Lupakan citer tadi...ni kita masuk citer baru...aku ngan Mr A ni suka jalan2 cari makan...so arini kami decide nak g makan kat Amcorp Mall...pasal ari ni ada Flea Market (nnt aku ltk gmbo naa)...Flea market ni ialah penjualan dan pembelian barang lama@old skool (trade and buy old things). kebetulan plak mmg Mr A nak cari loceng..ala2 loceng ice-cream tu...(banyak benda lh cari benda tu dia nak cari)..layankan ajer...lagi pon aku nak g beli hadiah kat raja (sowi lambat kasi hadiah hari jadi)..penat jalan..kiterorg pon g laa makan kat "Sri Suria cafe" saje nak test apa rasa..slalu lalu ajer tak pnh singgah...kiterorg oder penang assam laksa ...n abc... qhuper jer nmpak sedap rasa dia...hampeh...dah laa 1 mangkuk rm8.90 tapi harga ngan rasa jauh beza.....baik laa g makan kat laksa tut2 tepi jalan (tepi tesco shah alam)...itu aku bleh bagi 2 ibu jari ke atas....cendoi pulut dia pon sedap....nie abc yg kiterorg oder harge rm5.50 (konon special) tapi huh mmg tak sedap macam harga...biasa...macam abc...rm2.50(kat kampung aku) jer...klu aku tau...baik aku makan abc FREDO...sedap...harga pon murah lagi dari yg aku makan...huhuhu....tak pa...nama pon jalan2 cari makan...anyway thanks to read my post....(tgh siapkan aku & Mr A part 2 and part 3)....tapi macam tak sempat jaa coz aku tgh buat analisis kje aku...waaaa....

30 April 2011

Aku & Mr A Part 1

Friendster....

emm... bermulanya perkenalan dari friendster (dah lamo xlogin)...masa tu saya tengah buat partime (kena buat partime pasal tak dapat PTPTN...huhuhu) keje kat cc (cyber cafe) seawal 2008 kalau tak salah saya. nama cc tu "NUDD" (masih wujud). cc tu dekat politeknik permatang pauh. mmg pelanggan yg g pon budak politeknik and UiTM (UiTM dihatiku).Pertama kali kiterorg nak blind date tak jadi pasal aku kn kja aritu....so terbantut laa....My Mr A kje kat KL... dia datang penang  coz  knduri kawin kawan dia...so kiterorg tak pernah berjumpa...tp bercinta...hanya Maxis MMS pengubat rindu...Thanks Maxis...ahaksss..

1 Mei...

Bertarikh 1 Mei 2008 tak kala para pekerja di Malaysia sibuk bercuti (maklum laa hari pekerja) aku dan Mr A sibuk mendeclare tarikh couple kiterorg...charer kan?hahaha.... tiap hari Mr A akan balik kja kui 3@4 am...p\so on that time aku secara Automaticnya akan terjaga n tunggu Mr A tepon dalam keadaan mata tertutup...dan pernah 1 ketika aku tersalah angkat tepon dengan mengambil bekas optical untuk jawap tepon... klakar kan....RM10 hotlink (dolu2 nya top up) wajib satu hari dihabiskan oleh Mr A untuk bergayut ngan aku...tak hengat...tak tau cakap apa...yg pasti mmg sehari rm10. bayangkan klu sebulan...RM10x30=RM300. tapi klu pakai top up bgs dolu2 coz ada super saver...so dapat laa jimat...tak salah aku...super saver ni start kui 12am hingga kui 7am.....memandangkan Mr A balik kui 3@4am...so gedebak gedebuk...lbh kurang kui 4.30am kiter org dah start gayut....setiap sejam kena reload..super saver...huhuh...tp dah bercinta punya pasal layankan ajer reload tue..hahahaha....tapi skarang dah pakai bill...tapi still kena reload..reload kat kiosk mesin..huhuhu ingtkan pakai bill boleh jimat tapi..waaaaa (asal aku nak nangis bx duit aku pon)...poket Mr A makin jadi nipis...cian die..sabaq naa....pasni kita pakai tepon tin...murah dan free...modal dia 2 tin susu+ tali...hihii....seperti ini...hahahaha

14th of June 2008

Bermulalah entry "1st dating"...masa tu aku tgh praktikal kat company contractor kelas A kat area pematang pauh....buat projek UDA(jd sub-con jer)...banyak benda aku blajar masa praktikal kat cni...n org2 kat site pon sangat baik....aku praktikal kat cini ngan maton. ari2 kiterorg g praktikal merempit naik moto 125z abag die..hihihi...kenangan tue (LI nya pic laaaa....)....terlebiH citer bab praktikal plak...ishhh...aku ni mmg suka melalut hahah...on ? may 2008 aku telah mengajak maton untuk teman aku jumpa Mr A...pujuk punya pujuk akhirnya dia setuju nak jumpa...lgpn at da same time dia mmg nak jumpa bf dia si din ...kiterorg bertolak naik bus konsortium kui 6 klu tak salah aku....then sampai pudu kui 11 lbh..pemandu bas konsortium ini sgt berhemah..dia membawa kami berdua dgn selamat..sebab tu laa saya suka naik bas konsortium...two thumbs up...coz sampai dengan cepat dan tepat.... Seperti yang dijanjikan Mr A dah terpacak tunggu kiterorg (dalam gambor nmpak mcm tinggi..tp kat luar idok ler tinggi pon..hihihi..jgn mare Mr A yer)......i'm shyness...u can see my face in red colour lorr...hahha...masing2 cakap sambil tunduk...cik maton plak asyik kenakan kiterorg berdua..mmg tak sangka Mr A seorg yg sgt2 pemalu..klakar giler..aku mcm tak percaya yg aku lh dtg Kl semata2 nak jumpa and celebrate birthday dengan Mr A (adik2 jgn buat mcm ni bahaya...ingt tau ANDA DILARANG buat macam akak..) ini kerana Mr A birthday dia 12 june n aku plak 17 june 2008. so kiterorg decide nk ambik tarikh tengah2 iaitu 15 june 2008 untuk celebrate besday kiterorg....

Midvalley...

Di sinilah tempat 1st kiterorg dating...MIDVALLEY megamall...then pada masa tu kalu tak salah aku the garden kat sebelah midvalley tu baru buka...aku suka datang midvalley sehingga sekarang pasal banyak barang yang aku boleh pilih n beli kat sini...harga dia pon berpatutan buat golongan seperti aku...huhuh...masa ni kiterorg gerak menggunakan kenderaan awam...aku suka naik kenderaan awam..especially LRT..pasal aku cepat sampai tempat yg aku nak p...naik komuter pon charer jugak...pasal dah ada gerabak wanita ni amt memudahkan bagi kaum hawa nak naik komuter dengan selamat..tp ada jugak mamat2 foreign especially..indon, bangla, vietnam, negro and etc masuk dengan rasa tidak brsalahnya kedalam gerabak ini...apakah mereka tuli untuk membaca bahasa ibunda kita?mustahil...kerana ia ditulis dalam banyak bahasa kot....(sila tengok gambo ditepi)...aku langsung tak paham (tetibe emo klu pikir pasal nie..urrggghh) anybody feel da same things?


Sorry iklan sebentar...ok lets continue..
1st kiterorg niat nk window shopping2...tp tetibe tershopping laa plak..hahah...masa tu aku beli jeans, handbag, baju, kasut and RING from poh kong (cincin hari jadi).....(10s Mr A)..hihihi..tapi aku tak bg apa pon kat dia...kelekut tak aku nie..huhu..after shopping..kiterorg g surau kat midvalley blah blawah tu..after solat..Mr A ajak aku ikut dia...opss lupa plak nak citer aku n kawan aku si maton, kami dating asing2 after check out hotel...tp kiterorg janji jumpa kat pudu kui 11mlm coz bas kiterorg kui 12am...
Mr A bawak aku g "All Stars Sports Cafe" kat dalam midvalley... some review yg aku lh buat...rasa makanan nyer biasa ajer...kek dia macam hampeh...actually Mr A ada buat kejutan kek untuk aku..mmg teruja masa tu..tapi bila makan kek tu...rasa dia macam hampeh wa cakap lu..huhu...cocktail dia boleh tahan laa...after eating...we all berdua ontinue shopping... then around 9pm we all trs ke Hentian PUDU (skarang sudah awesome)..kat sana  maton sudah tunggu..hihihi...kiterorg terlambat...after solat at Pudu...kiterorg lepak2 jap...din naik bas dlm kui 11++pm (kalau tak salah aku). sementara menunggu bas kiterorg aku pon berposing2 laaa ngan Mr A..below is some of the picture (yg dah ku tapis..tapi aku tak jumpa gambo maton aku simpan mana...nnt jumpa aku upload naa maton ahahhaha)....layan...



Sowi  gambor old school  sikit..almaklumlah gombo lama..ni pon puas cari....hihi...dan Itulah kali pertama untuk  bulan JUne tahun 2008 aku jumpa dia...hihihi..."Cinta Jarak Jauh" katakan...poyo... next will be the second part of our love journey..

Saturday spirit

salam...and a very good morning...opssss dah afternoon pon...hahah..


dah lama tak update...almaklumlalh bz...(bz celah mana pon tak tau)....k starting from today...i will share with all of u about my weeding preparation... i'm so exited  siap cari list lagi kat tenet..hahah...anyway...nnt saya share kan dengan korang list preparation tue...klu saya lupa...tlg ingtkan saya...k...kengkawan....emm..kalu kawan2 nak tau bagaimana bermula kisah antara saya dgn Mr A ni....dari kiterorg berkenAlan sampai laa kiterorg  nak kawin...n beranak pinak (kedepan2 nanti) ikuti post seterusnya....

23 January 2011

GOOD NEWS......

Grateful to Allah s.w.t.....just want to share with you friends....on 19th of January 2011 i get an email from IJASC editor. no words...that i can say after read that email. here i paste the content of the e-mail for all of you.


Dear Author

Thank you very much for your research paper submission to the International Journal for Advances in Computer Science (IJACS) Volume 1, Number 1. The review process of your submission to IJACS has been completed. We have selected few papers with the highest quality. We feel honour to inform you that on the basis of the evaluation by our reviewer committee your research paper has been conditionally accepted for publication. So you have to resubmit your paper after the modification as per reviewer comments.
Paper Title: "Examining The Impact of Intranet Usage On Managerial Level Performance At Malaysia Port Industry”

At the same times i'm shock because i really do not aspect that my paper has been accepted for publication. may be most of you don't know what the index of IJACS right? to know about it please click here IJACS.

ok laaa i need to continue may correction due to this paper because there have some amendment that i need to do...because the closing date is on 26th of January 2011....sayonara....

22 January 2011

what is the best reference books when you are doing research????

Today, just to share the best research book for undergraduate or postgraduate as their reference if they do a business research. According to my supervisor Assoc. Prof Dr. Norzaidi and his wife Dr.Intan Salwani they suggested to use this 2 famous book:

1)"Research method for business" wrote by Uma Sakaran & Roger Bougie.
2) "Business Research: a practical guide for undergraduate and postgraduate students" wrote by Jill Hussey & Roger Hussey.

Honestly,  I'm prefer to use the second book that. it is because the word and the sentence on this book is easy to understand especially for me who are poor in English and not a business student. FYI,I do bachelor degree in Civil  Engineering but when i do my Master (MSc.), i has been change it to business. it quite tough for me to learn starting from zero knowledge but i'm feel lucky after i read that book, wrote by hussey&hussey (1997).
For PhD candidate i'm most prefer to all of you to use Uma Sakaran book. it is because it's more advance and have a few example to you to become more understanding. My suggestion to all of you if you read Uma Sakaran book, please refer to expert one also to make it easy for you to understand and not run away from the track.
Actually, there are a lot of books out there that we can use or share the knowledge on it. here i just wanna share my opinion about "what is the best reference books when you are doing research" based on my experience only......You are also invited to share your knowledge and experience with me...!!! c ya

18 January 2011

my blog born....

"Alhamdulillah.....Today, i'm really glad that i can create my own blog. The main  objective i create this bog is to SHARE my knowledge, experience, life, an so on. I really hope that this blog will help my family members, friends, colleagues, reader, or followed to be close with me and get a good information from it.....Thanksss"